AMC pečenje s mlincima – i zašto je bolje peći meso u AMC-u?

1
5246

 

Čovjek ne može niti početi pisati o pečenju iz AMC-a a da mu ne krenu sline… malo se šalim, jer AMC pečenje je jedno od omiljenijih jela koje pripremam prijateljima, a na AMC kuharskim radionicama je omiljeno jelo.
Pečenje je jelo koje se obično priprema u nedjelju i blagdanima jer je to ipak nešto posebno.
A kad toj posebnosti dodamo i AMC način pripreme, onda je to uistinu još jedna dimenzija više!

Zašto pripremamo pečenje u AMC-u?

Ima više prednosti, ali kao najvažniju bih naveo zdravu pripremu mesa na niskoj temperaturi.
Danas je relativno govoriti o zdravoj namirnici i zdravoj prehrani, na neke stvari ne možemo utjecati no svi ipak pazimo kakvo meso kupujemo i konzumiramo. Da, od tuda je vjerojatno i naziv za “Konzum” 🙂
Na neke stvari možemo i moramo utjacati a to je, primjerice, tretiranje namirnica prilikom pripreme.

Kao što znate, temperatura pečenja i kuhanja u AMC-u je između 80-98 stupnjeva, u pećnici je to barem 2x više.
Kod standardnog pečenja mesa u pećnici, ovisi o vrsti, meso kalira 30-40 % (zato je protvan često zagorio, pećnica masna…) u AMC-u meso kalira 10-ak % a sokovi koji ostane na dnu posude začinimo prilog, u konkretnom primjeru mlince.
Osim što je pečenje u AMC-u zdravije, boljeg i prirodnijeg okusa i sočnije je.
Nije zanemariva niti financijska ušteda, s obzirom da možemo kupiti 20-30 % manju količinu mesa.

Potrebni AMC proizvodi:

AMC Navigenio
Ovalna posuda ili Hot pen tava 28 cm

Potrebne namirnice:

– pureći zabatak cca 1,3 kg
– pureći file cca 1 kg
– ulje
– sol
– začin na bazi povrća
– malo crvene začinske paprike
– mlinci

Priprema:

1) Meso mariniramo nekoliko sati ili najbolje večer prije pečenja. Ja mariniram tako da meso posolim, stavim začine na bazi povrća, malo slatke začinske crvene paprike i ulje.

2) Kao i uvijek kod pečenja u AMC-u, moramo najprije zagrijati praznu AMC posudu do okna za pečenje, što je idealna temperatura za početi s pečenjem.

3) Navigenio stavimo na poziciju 3, meso stavimo u AMC posudu da koža bude dolje da se lijepo zapeče, pričekamo 15-ak sekundi i poklopimo AMC posudu. Uzmemo audiotherm i stisnemo desni gumb jednom, pričekamo da crvena kazaljka na visiothermu izađe iz pozicije okna za pečenje, zatim stavimo audiotherm na visiotherm i okrenemo dvaput da dođe na istu poziciju i da se na ekranu pokaže simbol šnicla.
Mlince namočimo u hladnu vodu i ostavimo cca 2-3 minute.

4) Audiotherm će se oglasiti kad kazaljka dođe do 90 stupnjeva, što je temperaura na kojoj je idealno zapečeno meso. Otvorimo AMC posudu i okrenemo meso na drugu stranu. Po mesu stavimo namočene mlince i polijemo ostatak marinade po mlincima te poklopimo posudu.
Vrijeme pečenja mesa je cca 1 sat za 1 kg mesa, dakle ako imate komad od 3 kg podijelite ga na 3 komada i pečete nešto više od 1 sata.

Na Audiothermu namjestite 1h i 10 min te stavite navigenio na poziciju A (automatsko pečenje)
i vi ste slobodni sljedećih sat vremena.

5) Kad je isteklo vrijeme izvadite mlince i meso, mlince ponovno vratite u AMC posudu u kojoj su na dnu ostali sokovi
od pečenja i zamastite mlince, a meso narežite ili ako želite ekstra hrskavu kožicu premjestite u drugu AMC posudu 20 ili 24 cm,
navigenio okrenite na posudu i stavite na poziciju II crtice 600w što je pozicija za gratiniranje još 5-10 minuta do željene boje.

U ovom receptu sam detaljnije opisao i sam postupak pečenja i korištenja AMC-a.
Nadam se da imate novu AMC kuharicu i uputstva koja ste dobili s Vašim AMC-com, naravno i vašeg AMC savjetnika koji će vam rado odgovoriti na sva pitanja i nedoumice, ali i ja vam stojim na raspolaganju.

Dobar Vam tek želim.

1 KOMENTAR

  1. Hvala VAM vrlo ste jasno objasnili kako ide postupak. Upravo ću to danas praviti za ručak i normalno juhu s mesom i povrćem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here