Riba u AMC-u kako da zdravo kuhanje bude još zdravije

0
2489

 

Često kad se ljudi odlučuju za AMC kažu mi: “Mi želimo AMC za zdravo kuhanje”. Naravno, AMC je tu idelan i bez premca.
Ali kako da zdravo kuhanje bude još zdravije? Za to naravno moramo odabrati kvalitetne namjernice, a riba je svakako jedna od njih idealna za zdravo kuhanje!
Riba je odlična namirnica koja može biti skuplja ali i jeftinija, kao primjerice srdele, ali koje imaju puno omega 3 masnih kiselina vitamina B i D…
Uz AMC zdravo kuhamo, pečemo/pržimo na kontroliranoj temperaturi uz malo ili bez masnoća!
Poznato Vam je, kad pržimo srdele u dubokom ulju na klasičan način, ulje šprica na sve strane a kuća smrdi satima… nije to baš zdravo kuhanje…
a i pitam se što nam ostane od dobrih i zdravih srdela kad ih tako pripremamo u dubokom i pregorenom ulju.

Mi volimo ribu, kako moji doma vele: i veliku (orada, brancin, pastrva…) i malu (srdele,ponekad i papaline) tako da ju s radošću i često pripremam, a otkad koristim AMC još i ćešće, jer kuća ne smrdi, nemam problem gdje s pregorenim uljem nakon prženja i na kraju ne moram čistiti kuhinju od špricanja ulja. Za pripremu ribe su ideane nove Hptpan tave!

Napisat ću Vam načine na koje ja pripremam ribu, ovo neće biti jedan klasični recept nego općenito o nekim mogućnostima pripreme ribe u AMC-u.

 

Evo u nastavku nekoliko zdravih recepata, tko želi ekstra zdravo kuhanje…

Pržene srdele

Kad pržim srdele, kao i za sve drugo što pečemo u AMC-u, prvo zagrijemo praznu posudu do pozicije šnicle, posudu zagrijavamo na automatici
ili poziciji 3 na navigeniu, odnosno na drugom izvoru energije na srednjoj vatri. Očišćene srdele uvaljamo u oštro brašno i kada se posuda zagrijala
navigenio obavezno stavimo na poziciju 3 ili drugi izvor energije i ostavimo na srednjoj vatri. U posudu stavimo malo ulja, tek toliko da možemo namočiti srdele, u posudi ne treba biti dodatnog ulja kad su sve srdele namočene. Pobrašnjenu srdelu uzmemo za rep i prijeđemo s njom po ulju s jedne i duge strane da se namoči i tako slažemo jednu do druge u posudu… i pazimo da ne prenatrpamo da se srdele međusobno u posudi ne dodiruju, jer ako je “gužva” u posudi neće se ispeći i biti lijepo hrskave.
Kad ih poslažemo, poklopimo posudu običnim poklopcem i gledamo odnosno slušamo dok se ne oglasi audiotherm na 90 C. Otklopimo poklopac i pobrišemo s unutarnje strane poklopca vlagu koja je kondenzirala i srdelu okrenemo, ponovno čekamo 90 C i vadimo van.
Ponavljamo postupak dok imamo srdele… na kraju posolimo… to ja zovem zdravo kuhanje 🙂

Pohani oslić, pastrva

Zagrijali smo posudu do šnicle, panirani oslić ili drugu ribu pečemo na srednjoj vatri do 90 C onda okrenemo na drugu stranu i ovisno o debljini
pečemo još 5-8 min ili možemo okretati oslić na sve četiri strane i držati po 1-2 min na poziciji mrkva na svakoj strani da se lijepo zapeče.
Pastrvu ili drugu ribu možete pripremiti na način da ostranite kost, panirate i pečete kao pileći file do 90 pa ponovno do 90 C i gotovo. To je zdravo kuhanje 🙂

Riba s krumpirom i povrćem na lešo

Ovo je isto izuzetno zdravo kuhanje, odnosno zdravo jelo – Ribu i krumpir namažemo marinadom koju smo napravili od vode, maslinovog ulja
soli, mediteranskih začina i bijelog vina. U AMC posudu slažemo red krumpira narezanog na ploške, pa red ribe pa krumpira i povrća a odlično paše
i luk kojeg ja stavljam cijeloga. Kad smo sve poslagali u posudu zalijemo ostatkom marinade i kuhamo na poziciji mrkva 30 minuta s EQ poklopac
ili s običnim 50 minuta.To je sigurno zdravo jelo i zdravo kuhanje.

Riba na brodet

Za brodet treba nam maslinovo ulje, crveni luk i češnjak. Ako imate 1 kg ribe trebat će vam cca 1/2 kilograma luka i pola glavice češnjaka.
Luk treba sitno izrezati, češnjak protisnuti i staviti pirjati u 2 dl maslinovog ulja nekoliko minuta. Onda dodajte jednu konzervu pelata paradajza,
ili još bolje ako imate 1-2 zrele rajčice kojoj ste odstranili koru i sjemenke, a poslužit će i pasata od rajčice, povrće, peršin, pola žličice šećera,
i 2 dL ribljeg temeljca i podlijte s još malo vode i dodajte još 2 dL bijelog vina.
Na kraju dodajte ribu i po želji krumpir narezan na ploške, kuhajte 20-ak min s EQ poklopcem ili 40-ak min običnim poklopcem.

Riba pečena s navigeniom

Ribu očistite i potpuno osušite (ja sam pripremao zadnji put skušu ali može bilo koja veća riba), ne srdele ili papaline,
jer su premale, posuše se i nisu sočne kad ih ispečemo. Posudu zagrijemo na srednjoj vatri do šnicle, i nakon toga stavimo na najmanji izvor,
stavimo 2-3 ribe koliko nam stane idealna je posuda od 3.5 lite ili 5 litara i odozgora stavimo navigenio na 5-10 minuta ovisno o debljini ribe.
Na kraju posolimo i polijemo s maslinovim uljem. To je sigurno zdravo jelo i zdravo kuhanje.


Povrće bez vode s ribom

U posudu narežemo povrće, mrkvu na kolutiće, brokulice, cvjetaču na manje dijelove, grašak… i na vrh stavimo posoljenu ili mariniranu ribu najbolje filet.
Na dnu posude mora biti malo vode recimo 1 dl da se sve kupa u pari na poziciji mrkva i automatici 20-25 minuta.

Naravno da ima još mnogo recepata ali s Vama sam želio podijeliti one koje najčešće pripremam.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here