Kruh naš svagdanji – AMC kruh

2
3372

AMC kruh, moja prva objava na blogu nije slučajno, gotovo svaki dan ga radim, volim ga peći, oblikovati tijesto; kruh je toliko običan, jednostavan, svakodnevan a opet čaroban – uz pomoć kvasca postaje remek djelo koje uvijek ispadne drugačijeg oblika, nijanse, pa i teksture… često ga radim po osjećaju ali ponekad i isprobavam različite recepte, omjere i vrste brašna.

Kruh radim gotovo svakodnevno a najčešći i provjereni recept, kao i način pripreme, donosim u nastavku.

 

Zašto pečem kruh u AMC-u?

  • sam biram namirnice od kojih želim napraviti kruh
  • kruh ima dovoljno vlage, što je jako važno kod pečenja da kruh ne bude suh
  • ušteda energije, s obzirom da ne zagrijavam pećnicu od 65 litara nego posudu od 4,5 l
  • jer imam AMC navigenio koji svaku AMC posudu promjera 20 i 24 cm pretvara u najmanju pećnicu na svijetu.

 

Potrebni AMC proizvodi:

AMC Navigenio

Posuda 4.5 l 20 cm

 

Potrebne namirnice:

  • 490g glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • jedna žličica kvasca
  • jedna žličica šećera
  • dvije žličice soli

Postupak pripreme:

1) U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite sve sastojke i dobro zamijesite cca 2-3 minute da se svi sastojci sjedine (ja obično to napravim s običnom velikom žlicom da mi ne budu ruke slijepljene), tijesto će biti lagano ljepljivo za prste… Vi ga ostavite 5 minuta i onda ponovno počnite mijesiti, 2-3 minute… Sad ćete vidjeti da tijesto više nije toliko ljepljivo… A ako je, slobodno dodajte još malo brašna, tijesto mora biti glatko u ruci i neljepljivo ali mekano…

2) Ostavite tijesto pokriveno krpom ili poklopljeno u velikoj kombi zdjeli (ako je imate, ako nemate i to možemo riješiti za Vas besplatno) cca 40-ak min dok se lijepo ne digne.

3) Ponovno ga premjestite 1-2 min i oblikujte u lopticu. Bitno je da, kad oblikujete tijesto, dobro pobrašnite sa svih strana, odnosno uvaljate u brašno kao da panirate jer kad stavljate tijesto u posudu za pečenje, ne smije se lijepiti nego mora “plesati” kad pomičete posudu lijevo-desno.

4) AMC posudu stavite na izvor energije koji koristite ako je plin na najmanjem ringu, i na najmanju jačinu. Tijesto oblikujte u kuglu i dobro pobrašnjeno stavite u posudu tako da od rubova ima barem 1 centimetar da ima mjesta dizati se u posudi za vrijeme pečenja. A na posudu stavite AMC Navigenio i okrenute na l crticu odnosno 200 w a na daljinskom postavite vrijeme 35 minuta… Mora treperiti plavo svjetlo koje označava da je bluetooth veza uspostavljena.

5) Nakon što prođe otprilike polovica vremena pečenja, ugasite donji izvor energije (u mom slučaju plin).

Tijekom pečenja, odnosno pred kraj, možete malo podignuti navigenio i vidjeti kako napreduje… I po vašoj želji pojačati ili smanjiti vrijeme pečenja za koju minutu.

6) Kad je kruh gotov, navigenio stavite na poziciju 0 i okrenute posudu i izvadite kruh. Stavite ga da se ohladi.

Možete ga i premazati dok je još vruć, s malo mješavine ulja i vode, da dobije dodatni sjaj.

 

2 KOMENTARI

  1. Novi smo korisnici AMC posuđa..Moja obitelj i ja smo oduševljeni okusima starih, a opet na neki način novih jela. Ja sam posebno oduševljena brzinom i jednostavnošću pripreme. Nema hrpe prljavog posuđa, čišćenja štednjaka… Konačno trošim manje vremena u kuhinji, puno manje, a imamo zdraviji i ukusniji obrok 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here